Natisni

"O inteligenci"

Inteligentnost

Inteligentnost je širok pojem. Pomeni, kako se znajdemo in se znamo prilagoditi novim situacijam. Kako znamo razmišljati in reševati probleme. Kako se znamo učiti iz izkušenj, ne le iz knjig. To pomeni, kako znamo opazovati okolje, razumeti ozadje in globlji smisel dogodkov, ter si znamo zamisliti nove korake in odpreti nove možnosti.

Inteligenca ni ena, inteligenc je mnogo. Zato nekateri avtorji govorijo o večkratni inteligenci. Tako se je pojem inteligence od golega IQ razširil tudi na naslednja področja:

  • socialna inteligenca,
  • čustvena inteligenca
  • moralna inteligenca
  • duhovna inteligenca.


Čustvena inteligenca - EQ

EQ je za izpolnjeno življenje bolj pomemben kot IQ. Čustvena inteligenca vključuje sposobnost obvladovanja sebe in svojih odnosov za boljše življenje in boljše odnose. Sreče človeku ne bo dal višji intelekt (IQ), marveč višji EQ. Dobra novica pri tem je, da se EQ da razvijati.

 


O čustveni inteligenci so dejali 

J.D. Mayer in P.Salovey, ki sta ta pojem skovala, pravita: "Čustvena inteligenca je sposobnost prepoznavanja, uporabe, razumevanja in obvladovanja čustev za osebno rast."

D. Goleman pravi, da je čustvena inteligenca:

  1. "Zavedanje samega sebe: prepoznavanje svojih občutkov in njihov vpliv na odločanje.

  2. Samoobvladanje: uravnavanje svojih čustev in njihovo prilagajanje na spremembe v okolju.

  3. Socialna zavest - empatija: prepoznavanje in razumevanje čustev drugih, ter ohranjanje odnosov.

  4. Družbene spretnosti: sposobnost dajati drugim spodbudo, vplivati nanje in jih podpirati pri razvoju ter sposobnost razreševanja konfliktnih situacij. "

R. Bar-On pa meni, da je čustvena inteligenca "sposobnost razumevanja čustev pri sebi in drugih, sposobnost vzpostavljanja dobrih medosebnih odnosov in prilagajanja na spremembe in pritiske."

 


Zakaj Šola čustvene inteligence?

Prižgi lučko

Ko se je slepec pozno zvečer odpravljal z obiska, mu je gostitelj ponudil lampijon s svečo.

globerx24.com/

"Kaj mi bo sveča, dan ali noč, meni je vseeno," se je branil slepi.

"Vem, da se boš enako dobro znašel tudi brez luči," je rekel gostitelj. "A če je ne vzameš, se v temi lahko kdo zaleti vate. Zato bi jo moral vedno nositi."

Slepec se je s svetilko v roki podal proti domu, a še ni dolgo hodil, ko se je nekdo z vso silo zaletel vanj. "Pazi kod hodiš," se je razjezil slepec. "A ne vidiš moje svetilke?"

"Vidim, brat, a svečo bi vseeno lahko prižgal," je odgovoril tujec.

Tako je to v življenju. Luč imamo, pa je ne prižgemo, da bi se bolje videli in razumeli. V življenju so pomembne stvari, ki naj bi jih razumeli. In so tudi zares zelo pomembne stvari, ki naj bi jih poznali.

Kaj je zares pomembno?

Za vožnjo po cesti potrebujemo izpit, za družinsko življenje pa nobenega.

Kako se pogovarjajo in razumejo otroci in starši?

Kaj se dogaja z mladostnikom in kako lahko boljše razume sam sebe ter si pomaga čez čeri odraščanja?

Bi tudi poslanci potrebovali izpit, podobno kot državni uradniki v stari Kitajski? Na primer iz sporazumevanja, dogovarjanja, sodelovanja …

Človeška kultura se začne takrat, ko se ljudje učimo in vzgajamo v dejavnostih, ki so sicerspontane in naravne. Vendar to ne pomeni, da jim ne moremo dati večje širine in globlje vrednosti ter jih tako dvignemo na novo raven. Sporazumevanje, čustva, odnosi, družina, skrbnost, …

Zato Šola čustvene inteligence.

Leo Ivandič

Fotka Leo   Leo Ivandič
Svetovanje

Kontakti

Šola čustvene inteligence
Ruska 13, 1000 Ljubljana
E-mail: sci@cdk.si
Tel.:   Brane Krapež - 041 988 556
         Leo Ivandič - 031 233 180