Šola čustvene inteligence

Natisni

Komu je namenjena Šola čustvene inteligence?

Program je zasnovan tako, da omogoča osebno rast, samoraziskovanje in spoznavanje drugih tako popolnemu začetniku kot tudi tistim, ki jim želja po globljem razumevanju sebe in drugih ni nova.

Program je namenjen obvladovanju stresa, razvijanju čustvenih in socialnih spretnosti, spoznavanju in razumevanju čustev, povečanju samozavesti, izboljšanju komunikacije, medsebojnih odnosov in samopodobe. Udeležence usposablja za bolj sproščeno, ustvarjalno in odgovorno življenje.

Končni cilj programa je človek, ki zna biti optimističen in odločen, vendar tudi sočuten, pravičen in sodelujoč. To je čustveno samostojen posameznik, ki ve kaj hoče in zna to doseči na sprejemljiv način.


Poslanstvo

Šola čustvene inteligence ponuja odgovore na številna vprašanja, ki jih v šolah in svojih primarnih družinah povečini nismo dobili, a so ključnega pomena za uspešno in zadovoljno življenje.

  • Kako sprostiti čustveno napetost in najti notranji mir?
  • Kako ravnati s svojimi čustvi in kako se odzivati na čustva drugih?
  • Kako ustvarjati izpolnjujoče odnose z ljudmi, s katerimi živimo in delamo?
  • Kako se soočati z življenjskimi izzivi in spremeniti neustrezne vzorce odzivanja?
  • Kako izboljšati svojo samopodobo in prebuditi občutek lastne vrednosti?

Bistvo čustvenega opismenjevanja je prebujanje srčnosti in razvijanje čustvene stabilnosti. Prav čustvena stabilnost in samostojnost omogočata jasen vpogled v človekovo duševnost ter sta osnovi za pravilno izražanje sebe, svojih misli in čustev. Z razvijanjem omenjenih lastnosti lahko mnogo bolj umirjeno, izpolnjeno in srečno 'plavamo' v nenehno spreminjajočem se toku življenja.


Posebnosti Šole čustvene inteligence

Zavest = Posebna kategorija poleg razuma in čustev. Zavest je sposobnost zavedanja zunanjih, čutilnih zaznav ali notranjih telesnih občutkov, čustev, misli. Zavest je sposobnost, 'da se zavedam, da se zavedam'. Zavest, ki se ne giblje, je zavedanje; zavest, ki se giblje, je misel. Misel je prvo gibanje zavesti. Zavest ima zaradi sposobnost uvida terapevtsko moč. Prim. terapija uvida.

Srce = Notranji čut ali občutki (ne čustva), ki omogočajo orientacijo v življenju. Je izvir avtonomne etike. Na to se nanašajo izrazi, ko rečemo, 'občutek mi pravi, da to ne bo dobro'. Ta čut, ki ga lociramo nekje v področju prsi, lahko zelo hitro zamenjamo s telesnimi občutki lagodja ali nelagodja, ter tudi s čustvi.

GAMA - Globinska sprostitev in meditacija v 4 korakih: sprostitev telesa, čustev, razuma in srca. Globinska meditacija je prilagojena današnjemu človeku. Izhaja iz sodobnih spoznanj psihologije in fiziologije, ter izkušenj starih jogijskih meditativnih praks. Za izvajanje je nenaporna in hkrati optimalno učinkovita.  Posledice globinske meditacije so številni ugodni procesi v telesu: aktivira parasimpatični živčni sistem in s tem spodbudi regeneracijo organizma, normalizira krvni pritisk, izboljša prekrvavljenost notranjih organov, izboljša delovanje prebavil...

Polje odnosov = Polje odnosov je medosebno psihološko polje, ki ga ustvarjajo in na katerega vplivajo posamezniki. Polje odnosov pojasnjuje nekatere pojave interakcij kot so kolektivni vzorci obnašanja (jata ribic, ki hkrati spremeni smer), nalezljivost čustev v skupini… Na to polje odnosov se vežejo izrazi, ko pravimo 'atmosfera v prostoru'. Prim. kolektivno nezavedno (C. G. Jung), morfogenetsko polje (R. Sheldrake).

Holo-inteligenca = Zakonitosti polja odnosov, da težijo po vzpostavljanju ravnotežja v celotnem polju.

Energijska psihologija = Povezuje energijske metode kot so EFT (tapkanje po akupunkturnih točkah) ali EMDR (desenzitivizacija s premikanjem oči) z razbremenitvijo psiholoških vsebin.

Učitelji Šole čustvene inteligence

Leo Ivandič

Fotka Leo   Leo Ivandič
Svetovanje

Kontakti

Šola čustvene inteligence
Ruska 13, 1000 Ljubljana
E-mail: sci@cdk.si
Tel.:   Brane Krapež - 041 988 556
         Leo Ivandič - 031 233 180